Riskaversion

Inom ekonomin och psykologin pratar man om riskaversion. Människor i allmänhet är obenägna att ta risker och för att ta någon form av risk kräver man en premie. På högskolan läste jag en kurs inom mikroekonomi som tar upp ämnet spelteori. Hur stort positivt väntevärde det måste vara på ett spel för att en helt vanlig person skulle anta vadet. Premien enligt teorin var mycket högre än jag någonsin skulle kunna tänka mig. De pratade om en premie på 100%. Alltså om man singlar slant och satsar 10 kronor, så skulle vinsten vara att få tillbaka 30 kronor för att en person skulle ingå detta spelet. Jag märkte på mina vänner i skolan att de också är väldigt riskaverta. ”Man vill ju inte förlora något” var den vanligaste kommentaren.

Efter flera år inom spel och dobbel så har jag en helt annan attityd till spel än vanliga människor har. Min riskpremie för att ingå ett vad är inte i närheten av 100%, snarare 1%. Ser jag ett positivt väntevärde så ingår jag med stor sannolikhet vadet! Why not? I längden kommer det ge mig större vinster i livet än vad andra riskaverta får. Tänk om man inom spelbranschen hade krävt ett EV på 100% för att ingå ett vad? Det hade resulterat i noll spel per år utan tvekan.

Samma tankar kommer fram när man pratar om aktier med personer som inte är insatta. ”Det är för riskfyllt!”. Att vara riskavers är standarden i Sverige och är man risktagare är man oansvarig och oförsiktig. Jag vill tacka bettingen för att jag inte tillhör den skara som är riskavert och sitter med hela min sparade förmögenhet på ett sparkonto med 0% i ränta, vilket jag vet att en del av mina vänner gör.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s