Winners effect

En podcast jag lyssnar på varje vecka är 25 minuter med Syding och Sundström. Denna veckas avsnitt handlar om Winners effect. En winners effect uppstår när man lyckas med mål och presterar bra och genom det självförtroendet man får av att lyckas, bildar en positiv feedback loop som gör att man skapar fler vinster. Eftersom man är inne i en positiv trend blir det roligare att lägga ner extra tid på det man gör vilket även ökar sannolikheterna för att man ska fortsätta prestera bättre

Detta känner jag igen väldigt mycket inom spel. När man är inne i ett stim med många vinster och man är i form blir det automatisk att man lägger mer tid på att hitta fler och bättre spel. Samtidigt när man bara förlorar och förlorar lägger man ner betydligt mindre tid och energi på att hitta värde. Man har en känsla av att man är dålig så det spelar absolut ingen roll vad man gör. Detta i sin tur leder till att man inte hittar spel eftersom man inte går in för det lika mycket.

I spel där variansen spelar en så stor betydelse för utfallet är det väldigt farligt att hamna i både negativa och positiva spiraler. Betting är så pass långsiktigt att det egentligen bara ett monotont nötande som är nyckeln. Men det är enklare sagt än gjort att helt koppla bort psykologin och känslorna. Ett sätt jag använder som jag skrivit om tidigare för att undgå att hamna i dessa feedback loopar är att jag bokför allt mer sällan. Eftersom jag inte ser mitt resultat varje dag blir jag inte på samma sätt påverkad av dagliga swings.

Ett annat sätt att undvika att få negativa feedback loopar är att inte bara mäta vilket resultat man får på sina spel. Som sagt har variansen en oerhört betydelse och därför bör man mäta sina resultat med andra mått som inte är lika beroende. Ett sådant knep är att jämföra sitt odds med Pinnacles stängningsodds. Får man bättre odds än deras stängning gång på gång är det ett tydligt tecken på att man har en edge i det man gör. Man kan då undgå att hamna i en negativ feedback loop när det kommer förluster, eftersom man i det långa loppet troligtvis kommer vinna. Om man däremot inte slår stängningsoddset bör man kanske se över sina värderingar och om man har rätt i sina variabler.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s