TIAA istället för TINA?

Senaste veckorna har verkligen ruskat om en ordentligt om man följt börsen på daglig basis. Volatiliteten har  slagit i taket och spekulationerna har verkligen dragit igång på allvar angående om det är slutet på flera års uppgång vi ser. Anledningen till den stora oron på marknaderna är att inflationen och därmed räntorna är på väg att höjas. Högre räntor betyder att aktier ska värderas lägre.

Högre räntor gör också att de snart på allvar kan bli ett alternativ till att investera i aktier. De senaste åren har uttrycket TINA (There Is No Alternative) tagit fasta då man inte ansett att pengar kan placeras någon annanstans under rådande ränteläge. Om nu räntorna skulle stiga till nivåer där placerare på allvar ser över möjligheten att byta från aktier till räntor, då är aktiemarknadens värderingar i fara.

Ska man då gå ur aktiemarknaden redan nu? Väldigt svårt att säga. Jag spekulerar inte på aktiemarknaden och tror inte mig kunna tajma någon börskrasch. I min Pensionsportfölj och Investmentbolagsportfölj kommer jag alltid vara 100 % investerad i aktier. I min Aktiva portfölj kommer jag vara investerad i det värdepapper som jag anser kommer ha bäst avkastning för den kommande tiden. Just nu är jag fortsatt investerad i aktier.

Det kan bli en turbulent tid för aktiemarknaden framöver med högre volatilitet och kanske en liten (eller stor) sättning på marknaden. Men efter att i flera år haft betting som intresse är jag inte så orolig över tillfälliga nergångar. Det viktiga är att man har ett positivt väntevärde i sina investeringar. Då kommer alltid avkastningen ikapp. Jag förespråkar att man har månatliga insättningar i sina portföljer där man fyller på löpande i sina innehav. Att investera på marknaden är alltid långsiktigt och ska du ha dina pengar inom 5 år ska du inte ens tänka på att ha dem på aktiemarknaden. Definitivt inte efter att marknaden gått bra så många år redan.

_FAR MORE MONEY HAS BEEN LOST BY INVESTORS PREPARING FOR CORRECTIONS, THAN HAS BEEN LOST IN CORRECTIONS THEMSELVES_- PETER LYNCH (1).png

Oavsett vad man har för marknadsinställning framöver så är det spännande tider vi går in i. Ingen vet riktigt hur detta experimentet med negativa räntor kommer att ha för effekter på världsekonomin. Jag tycker det ska bli oerhört intressant att följa även framöver!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s