Bettingfonder

The Arcadia Alumni Association presents (1).png

Vad är en bettingfond?

En bettingfond fungerar ungefär som vilken fond som helst. Man överlåter en del av sitt kapital till någon annan i tron att det ska generera en avkastning. I vanliga aktiefonder låter man förvaltaren placera kapitalet i olika värdepapper. I en bettingfond låter man förvaltaren placera pengarna i diverse spel i hopp om att skapa avkastning.

Olika liknande typer av andelsspelande har funnits på marknaden länge, med ATG Tillsammans som en tydligt exempel. Man betalar helt enkelt någon annan som placerar veckans spel men är helt och hållet med på potentiella vinster.

Varför ska man investera i en bettingfond

Egentligen gäller samma principer som jag har beskrivit i avsnittet om Portfoliogambling. Det är en placering som är helt okorrelerad med andra marknader och som kan ge en hög avkastning över tid.

Fördelen med en bettingfond jämfört med att själv placera spel är att du slipper allt tidskrävande med att hitta spel eller följa en tipster. Detta sköts automatiskt av förvaltaren till fonden. Följer du en tipster är du ofta bunden till att placera spelen när de kommer för att kunna få samma odds och avkastning. Detta försvinner helt när man låter någon annan sköta förvaltningen.

Istället för att en tipster säljer sina spel och skickar ut dem per mail eller en app, kan denne helt enkelt placera spelen åt en. Som marknaden ser ut just nu lägger tipstern oerhört mycket tid på att skicka ut spel till sina följare där den skriver långa rekar. Samtidigt lägger följaren ner oerhört mycket tid på att alltid vara redo att placera spelen som tipstern skickar ut. Följarna tävlar sedan om att få samma odds som rekommenderats, något som enbart en fraktion brukar få. Istället skulle tipstern enbart lägga tid på att hitta bra spel och placera dem så att alla får samma odds.

 

Annonser